Отримання державних соціальних допомог - що змінилось з 1 січня 2023 року?

   Виплата державних соціальних допомог – це інструмент підтримки уразливих категорій населення та охоплює понад 700 тисяч мешканців Полтавської області, що покладає безумовну відповідальність на органи соціального захисту, щодо дотримання вчасності їх призначення та нарахування.

   З метою забезпечення адресності соціальної допомоги та уникнення соціальної напруги, Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про автоматичне продовження виплат ряду державних допомог на період дії воєнного стану (Постанова від 27 грудня 2022 р. № 1460). 

Що це означає?

Отримувачам наступних видів державних допомог НЕ ПОТРІБНО подавати новий пакет документів.

    на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,

    на дітей, хворих на тяжкі захворювання,

    дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів,

    особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

    особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;

    особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

   Виплата зазначених допомог у яких термін призначення закінчився, на період воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування буде продовжена автоматично.

Це розповсюджується на допомогу внутрішньо переміщеним особам?

   Виплата допомоги на проживання ВПО, як окремий вид державної допомоги, буде продовжено АВТОМАТИЧНО, адже вона призначається з місяця звернення без кінцевої дати її припинення.

Кому потрібно подавати документи?

   ВАЖЛИВО! Отримувачам державних допомог, термін виплати яких закінчився в період дії воєнного стану (крім тих осіб, які проживають на території територіальних громад, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих територіях), з 1 січня 2023 року необхідно підтвердити право на продовження виплати адресних видів допомог та пільг, які надаються з урахування сукупного доходу та майнового стану.

   Це стосується наступних видів допомог:

    державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям,

    державної допомоги на дітей одиноким матерям,

    допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату

    одержувачів пільг, яким на період введення воєнного стану їх надання продовжено без додаткового звернення.

   Якщо заява та пакет документів на призначення допомоги на новий період уже подано раніше (після 31 липня 2022 року) та відповідно термін її отримання (6 місяців) не закінчився, то подавати нові НЕ ПОТРІБНО до закінчення терміну призначення.

Куди звертатись та подавати документи?

Документи для переоформлення допомог необхідно подати до Ланнівської сільської ради (телефон для консультацій 0990869486) та до старостинських округів за місце проживання.

Заяви з необхідним пакетом документів приймаються: понеділок, середа, четвер: з 8.00 до 17.00 год., обідня перерва з 12.00 до 13.00 год.

   Для оновлення документів, необхідних для продовження з 1 січня 2023 р. надання пільг та проведення їх перерахунку необхідно звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду України, які здійснюють прийом документів за екстериторіальним принципом, тобто незалежно від місця проживання.