ІСНУЄ ДВА СПОСОБИ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗРАХУНКУ МАЙБУТНЬОЇ ПЕНСІЇ

 

Прорахувати розмір майбутньої пенсії за віком можна двома способами. Перший з них – це традиційний, коли за особистим зверненням людини роз’яснення надає працівник будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України. Другий спосіб – перевірений часом, але швидкий і сучасний електронний сервіс «пенсійний калькулятор».

Отже, всі застраховані особи, які працюють чи працювали офіційно та сплачували належні внески, повинні врахувати, що у реєстрах Пенсійного фонду інформація про страховий стаж накопичена з 2004 року, а про сплачені страхові внески та офіційну заробітну плату - з 1998 року.

Якщо людина звернулася за прогнозним розрахунком пенсії безпосередньо до сервісного центру Пенсійного фонду, то фахівець оперативно перевірить право на призначення майбутньої пенсії та обчислить її орієнтовний розмір лише за даними персоніфікованого обліку та електронної трудової книжки.

Алгоритми обчислення попереднього розміру пенсії однакові – як при особистому зверненні, так і при дистанційному. При цьому слід врахувати наступне:

- розрахунок пенсії за віком проводиться відповідно до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в редакції, чинній на момент проведення розрахунку;

- індивідуальний коефіцієнт заробітної плати обчислюється на момент проведення розрахунку;

- при визначенні розміру заробітної плати для обчислення пенсії використовується той показник середньої зарплати, який міг бути застосований при призначенні пенсії на дату звернення;

- при обчисленні коефіцієнту страхового стажу враховується і умовний страховий стаж, який може набути заявник на момент досягнення пенсійного віку;

- попередній розрахунок розміру пенсії має інформативний характер.

За результатами розрахунку майбутньої пенсії відвідувачу надається сума розрахованої пенсії та формується протокол, який містить інформацію про всі складові такого розрахунку.

Щоб прорахувати розмір майбутньої пенсії за допомогою сервісу “Пенсійний калькулятор” на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua), слід скористатися кваліфікованим електронним підписом. Цей сервіс має зручну екранну форму для роботи з інформацією та зрозумілий у використанні функціонал.

Розрахунок розміру майбутньої пенсії здійснюється з використанням даних, що містяться в унікальній базі даних про застрахованих осіб, яка накопичена у Пенсійному фонді. При здійсненні прогнозного розрахунку пенсії за допомогою «пенсійного калькулятора» можна самостійно, тобто вручну. ввести дані про відсутні періоди трудової діяльності та інші періоди, які враховуються до страхового стажу (наприклад, навчання на денній формі, військова служба тощо).

Сервіс не здійснює припущень щодо зростання середньої заробітної плати в Україні або рівня інфляції у наступні роки і дозволяє оцінити прогнозний розмір пенсії в умовах і цінах на момент проведення розрахунку.

Результати попереднього розрахунку розміру пенсії зберігаються в особистому кабінеті користувача на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України та доступні для перегляду в будь-який час.

 

Головне управління Пенсійного фонду

                                                            України в Полтавській області