Додаток

 до рішення двадцять першої сесії

восьмого скликання № 1 від 17.02.2022 року

Шановні депутати, присутні, мешканці громади!

Маю честь і велику відповідальність звітувати перед Вами про роботу очолюваної мною Ланнівської сільської ради територіальної громади за 2021 рік

Четвертий рік поспіль Ланнівська територіальна громада, утворена шляхом добровільного об’єднання, продовжує своє успішне функціонування.

 Роботу ТГ можна відзначити як конструктивну й послідовну, оскільки всупереч непростій соціально - економічній ситуації, викликаній фінансово - економічними змінами, антитерористичною операцією на сході України, пандемією СОVID-19 ми намагаємося зберігати стабільність та приймати виважені рішення.

Спільними зусиллями вдалось реалізувати чимало із поставлених завдань і досягнути позитивних результатів, а саме завдяки конструктивній роботі керівництва громади, депутатського корпусу, обласного депутата Юрія ТИМОХИ, генерального директора Ланнівської агропромислової групи Олександра ТИМОХИ, керівників установ, підприємств та організацій, підприємців, а також активних мешканців громади.

До Вашої уваги будуть надані статистичні та аналітичні дані роботи територіальної громади за різними напрямками.

1.Загальна інформація про громаду

Ланнівська територіальна громада утворена в два етапи об’єднання: перший етап   відбувся в рамках реформи децентралізації відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і був розпочатий 27 квітня 2017 року. Після виборів 16 листопада 2017 року до її складу ввійшли шість населених пунктів з двох сільських рад – Ланнівської, що складалася із 5 сіл: Куми, Ланна, Чалівка, Коржиха, Львівське, та  Нижньоланнівської     село Н-Ланна.  На той час населення об’єднаної громади становить 4309 чоловік. Територія громади складала 96,765 кв. км.

Відповідно до Постанови Верховної ради України від 17.07.2020р. №807-ІX «Про утворення та ліквідацію районів» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020р. № 715-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Полтавської області» другий етап дооб’єднання було завершено у листопаді 2020 року шляхом приєднання ще трьох сільських рад  Федорівської  (село Федорівка), Климівської (село Климівка) та Верхньоланнівської  (село Верхня Ланна, село Редути , село Холодне Плесо) до існуючої громади.

Таким чином на сьогоднішній день Ланнівська територіальна громада налічує у своєму складі 11 населених пунктів, населення громади становить 7361 чол., загальна площа громади становить 269,8км2 з відносно зручним транспортним сполученням між населеними пунктами.

З метою забезпечення представництва інтересів жителів населених пунктів  Ланнівської сільської ради, що увійшли до сільської територіальної громади з адміністративним центром в с-щі Ланна, 20 листопада 2020 року, рішенням першої сесії восьмого скликання Ланнівської сільської ради  №  12 утворені 4 старостинські округи: Нижньоланнівський старостинський округ - с. Нижня Ланна, Верхньоланнівський старостинський округ – с. Верхня Ланна, с. Редути, с.Холодне Плесо; Федорівський старостинський округ – с. Федорівка, та Климівський старостинський округ – с. Климівка.

 

2.РОБОТА СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

За результатами виборів 25 жовтня 2020  року до Ланнівської сільської  ради восьмого демократичного скликання обрано 22 депутати, за мажоритарною виборчою системою в одномандатних виборчих округах.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною організаційно-правовою формою діяльності рад є сесія. Закон визначає, що сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал. З початку року відбулося 15 пленарних засідань на яких розглянуто 2242 питань та прийнято відповідно стільки ж рішень ради.

 За своїм змістом  було прийнято ряд рішень з наступних питань:

  • 124 питань організаційного характеру;
  • 7 питань управління комунальним майном;
  • 25 бюджетних питань;
  • 2030 питань земельного напрямку
  • 21 прийняті Програми
  • 35 внесення змін до Програм

 

        Рішення сільскої ради приймались відкритим поіменним голосуванням, результати яких оприлюднені на офіційному сайті сільської ради

З метою вивчення , попереднього розгляду та підготовки питань, які належать до повноважень ради, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету рішенням сільської ради від 20 листопада 2020р № 5 утворено 4 постійні комісії, які ведуть активну роботу по відповідним напрамам.

3. ДІЯЛЬНІСТЬ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ТА ЙОГО АПАРАТУ

Виконавча діяльність сільської ради здійснювалася через виконавчий комітет, який проводив свою роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних  та інших важливих проблем громади. До його складу включені представники різних сфер діяльності та галузей, які мають досвід професійної діяльності і можуть впливати безпосередньо на вирішення ключових проблем населених пунктів.

Виконавчий комітет координує й контролює роботу апарату виконавчого комітету та підприємств і установ, що належать до комунальної власності територіальної громади.

 Усього за звітний період проведено 20 засідань виконавчого комітету, розглянуто 158 питань.

        На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» проводиться робота щодо створення необхідних умов для реалізації права громадян на отримання інформації, яка відноситься до категорії публічної.

Сільська рада публічна і відкрита у своїй діяльності, про  що свідчить робота з висвітлення роботи ради, прийнятих документів на сесіях ради, засіданнях виконавчого комітету, робота комісій при виконавчому комітеті, а також  щоденні новини про життя громади. Функціонує офіційний сайт сільської ради, який повністю відповідає вимогам зі створення (модернізації) офіційних веб-сайтів (веб-порталів) органів виконавчої влади, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 р. № 493. Створено 50 рубрик, що стосуються діяльності сільської ради та її підрозділів, а також інформаційні матеріали державних служб. Вони своєчасно наповнюються та оновлюються. Сайт легкодоступний та відкритий для жителів та гостей громади. На сайті можна написати звернення та подати електронну петицію. Сайт пристосований для людей з вадами зору. За звітний період сайт має більше 2-х тис. відвідувань, розміщено 138 новин, 58 оголошень.

У 2021 році почав функціонувати чат-бот офіційного сайту громади. На даний час 180 підписчиків.

У 2021 років функціонувала офіційна сторінка сільської ради у Facebook, на сьогодні вона має 1400 підписників. Щоденно ведеться робота по її наповненню інформаційними матеріалами. З початку створення розміщено більше 1500 публікацій, у вигляді оголошень, звернень до громади та привітань.

       З метою забезпечення доступу до публічної інформації, оприлюднення набору даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, розміщення та оновлення інформації на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних здійснюється щомісячно, відповідно до Положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України. На сьогодні сільською радою зареєстровано 12 наборів даних.

Значну роль в роботі ради та її виконавчого комітету відіграє апарат виконавчого комітету ради, який щоденно здійснює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності сільської ради, постійних комісій, забезпечує взаємодію з органами виконавчої влади, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами.

З метою забезпечення апарату виконавчого комітету висококваліфікованими кадрами у 2021 році було проведено 6 конкурсів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування.

Робота зі зверненнями громадян

Рішенням виконавчого комітету №38 від 18 лютого 2021 року затверджено графіки особистого прийому громадян сільським головою,  його заступником, секретарем ради, керуючою справами (секретарем) виконавчого комітету та  посадовими особами апарату виконавчого комітету.

Одним з основних напрямків діяльності виконкому сільської  ради є робота із зверненнями громадян, яка проводиться системно , спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян при письмових та усних зверненнях, за принципом доступності та відкритості. Ведеться планування даної роботи, щоквартально проводиться аналітична робота з питань звернень громадян.

Працівниками виконкому та створеними комісіями порушені у зверненнях питання вивчаються у повному обсязі, усі звернення громадян розглядаються у встановлені терміни, своєчасно надаються обґрунтовані відповіді, в разі необхідності на засіданнях виконавчого комітету та сесіях селищної  ради приймаються рішення.

За 2021 рік надійшло 4265 звернень, з них поштою 3905, усно на особистому прийомі 346. По урядовій гарячій лінії отримано – 13 електронні звернення.

      Найбільш чисельною групою питань, які порушували громадяни у своїх зверненнях є  питання:

–    соціального захисту населення  –   863 звернення, 

–    аграрної політики і земельних відносин – 2929 звернень

 

 За результатами розгляду 3678 питань  вирішено позитивно, на інші надано письмові роз’яснення.

За 2021 рік до сільської ради надійшло 8 публічних запитів. Всі запити своєчасно розглянули, задовольнили та забезпечили інформування запитувачів у встановлений Законом України «Про доступ до публічної інформації» термін.

Спеціалістами виконкому та старостами за зверненнями мешканців сіл підготовлено та видано у 2021 році

3834 довідки,

 вчинено 219 нотаріальних дій, з них: складено заповітів -70, видано довіреностей – 121, посвідчено справність підписів – 127, посвідчено копій документів –22

 Зареєстровано 2228 листів вхідної документації  та 3182 вихідних листів.

Сільським головою було видано 228 розпоряджень з кадрових питань та 130 розпоряджень з основної діяльності.

За звітний рік відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану в Україні»  зареєстровано:

14 народжень : 7 хлопчиків, 7 дівчаток;

116 смертей;

7 шлюбів.

Прийнято заяв на реєстрацію місця проживання 221,

Зняття з реєстрації 180 заяв.

Ведеться облік військовозобов’язаних. На території сільської ради обліковується 1646 осіб, в т.ч.: офіцери запасу – 38, призовники – 158, учасники АТО- 64, операція об’єднаних сил -5, допризивна молодь -31, сержанти, старшини, матроси, прапорщики - 1450.

 

 

 

4.Бюджет.

Бюджет Ланнівської сільської територіальної громади на2021 рік прийнято на 13сесії восьмого скликання від 24 грудня 2020 року

Питання формування бюджету, ефективний розподіл та перерозподіл бюджетних коштів розглядалися на всіх без винятку пленарних засіданнях сесії сільської ради.

За 2021 рік доходи загального фонду  бюджету становили 94  млн.241 тис. 234 грн 58 коп. План по доходах загального фонду Ланнівської сільської територіальної громади виконано всього на 120,36%. (Без рахування трансфертів – 133,82%),

Доходи  спеціального фонду станом на 31 грудня 2021 року становили – 3 млн.337 тис. 997грн 51коп. План по доходах спеціального фонду виконано на 163,98% (Без врахування трансфертів – 204,58%). 

Разом доходи загального та спеціального фонду  становлять-97 млн 579 тис 23грн,09 коп

Основними надходженнями до бюджету за 2021 рік були податки та збори:

 - на доходи фізичних осіб - 29  млн.476 тис. 39грн,03 коп 

- податок на прибуток підприємств – 7 тис. 884 грн;

- Рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів - 17 млн.711тис. 70грн ,12 коп,

- Акцизний податок – 361тис 52грн,32 коп,

- Податок на майно - 8  млн777 тис. 337 грн 30 коп.

- Єдиний податок – 6млн. 992 грн 99тис77 коп,   

- неподаткові надходження – 2 млн. 988 тис 620 грн 44 коп

- цільові фонди – 249 тис. 851 грн.

- трансферти – 30 млн 837тис 64грн 04коп.

Основними наповнювачами бюджету є підприємства, що розташовані на території Ланнівської сільської ради, фермерські господарства, госпрозрахункові сільськогосподарські комунальних підприємства, бюджетні установи, фізичні особи-підприємці.

Найбільші платники податків по територіальній громаді це:

АТ «УКРГАЗВИДОБУВАННЯ»;

ПП «Ланна – Агро» ;

ТОВ «Ланнівська МТС» ;

ПП «Ланнівський цукровий завод».

Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини сільського бюджету, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників та одержувачів коштів.

При фінансуванні видатків постійно здійснювалась перевірка відповідності наданих пропозицій на фінансування розпису сільського бюджету, кошторисам та встановленим бюджетним призначенням.

В цілому, видатки бюджету за дванадцять місяців поточного року профінансовано на суму 82 млн. 811 тис. 729тис. 07коп у тому числі:

- по загальному фонду – 71 млн. 409 тис. 099грн90коп;

- по спеціального фонду – 11млн 402тис 629грн17 коп.

Так, за січень-грудень у повному обсязі забезпечено фінансування соціально-захищених видатків (заробітна плата з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, оплата за спожиті енергоносії, соціальні виплати населенню, продукти харчування та медикаменти)

Кредиторська заборгованість по захищених статтях видатків відсутня.

За минулий рік основними напрямами фінансування було:

  • Освіта – 42млн 319тис 768грн 78 коп
  • Соціальний захист та соціальне забезпечення -  518 тис. 192грн 91 коп.
  • Культура і мистецтво видатки включають в себе утримання сільських будинків культури та сільських бібліотек. Загальна сума видатків з становить 2 млн 997 тис 672 грн. 99коп.
  • Житлово-комунальне господарство забезпечення фінансової підтримки комунальних підприємств: Ланнівське ГСКП та ГСКП «Нижньоланнівське», діяльності водопровідно-каналізаційного господарства та благоустрій території - 4 млн.871тис 627грн.32 коп.
  • Утримання апатату виконавчого комітету та відділу освіти, культури молоді та спорту Ланнівської сільської ради – 12млн. 487 тис. 635грн;
  • Міжбюджетні трансферти  - 6 млн 136тис 694грн38 коп.

У 2021 році за рахунок коштів фонду розвитку території Полтавської області було придбано:

- антивандальні тренажери в с.В.Ланна  на суму 200 тис. грн. ,

- камери відеоспостереження в с. Федорівка на суму 200 тис. грн,

 - стели при в’їзді в с.Н.Ланна, та  с-ще Ланна  на загальну суму 240 тис. грн.

         За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально – економічного розвитку окремих територій в сумі 2 млн 532тис. 800грн. та 353 тис100грн коштів місцевого бюджету було проведено капітальний ремонт частини внутрішніх приміщень громадської будівлі дільничної лікарні по вул.Миру,13 у селищі Ланна Полтавського району Полтавської області. Загальна сума ремонту становить 2млн 885тис.900 грн..

На загальну суму 334,5 тис.грн. виготовлено проєктну документацію на капітальний ремонт водогонів. Для в с.Федорівка на суму 197,7 тис.грн., для  с. Климівка – 71,0 тис.грн.,  для  с .Н.Ланна – 65,8 тис.грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету проведено капітальний ремонт адмістративного приміщення в с.Климівка по вул. Кооперативна,32 на суму 111тис900грн. та капітальний ремонт системи опалення на суму 498тис.600грн.

 

5.Освіта

Мережа закладів освіти на території громади представлена слідуючими закладами: - опорний заклад «Ланнівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Федорівський навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені Г.Т.Берегового, Климівський, Нижньоланнівський навчально-виховні комплекси, Верхньоланнівська ЗОШ І-ІІ ступенів , дошкільний навчальний заклад ясла-садок «Малятко» в с. Куми та  ДНЗ «Колобок» в с . Верхня Ланна

Загальна кількість здобувачів освіти становить – 857 чоловік, з них  - 716 діти шкільного віку,  та 141 дитина дошкільного віку.

Діти – це наше майбутнє, і як би там не було, що б ми не робили, людство завжди прагне одного – зробити світ кращим для своїх нащадків.

Тому і минулорічна робота була в першу чергу присвячена розвитку освітнього простору для наших дітей, а саме:

 

Проведено капітальний ремонт покрівлі харчоблоку в опорному закладі Ланнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 2 млн. 26тис.700грн. З них: 1млн 111тис.200грн. цільові кошти, що надійшли від АТ «Укргазвидобування» згідно угоди про співробітництво на 2020 р. 915тис500грн – кошти місцевого бюджету.

              За рахунок цільових коштів що надійшли від АТ «Укргазвидобування» згідно угоди про співробітництво на 2021р. в сумі 249тис.500грн. було встановлено пожежну сигналізацію в корпусі №1 опорного закладу Ланнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

                Проведено капітальний ремонт туалетних приміщень в ДНЗ «Малятко» с.Куми на суму 717тис.900грн.

                 За рахунок залишку освітньої субвенції придбано 11 мультимедійних комплексів на суму 861тис.400грн. в заклади освіти громади для 5 – 11 класів.

               За рахунок субвенції «Нова українська  школа» (135,0 тис.грн.)  та співфінансування з місцевого бюджету (15 тис. грн.) придбано 2 шт. мультимедійних комплексів на суму 150,0 тис.грн. в заклади освіти громади для 1 – 4 класів.

Не менш важливим є питання  щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження здоров’я. Всі учні, які потребують підвозу, мають таку можливість.

           Велику увагу в минулому році було приділено організації харчування школярів. За рахунок місцевого бюджету  безкоштовно були забезпечені  гарячим харчуванням діти пільгових категорій,та учні 1-4х класів, 50% плати за харчування учнів 5-11 класів  здійснювалося за рахунок місцевого бюджету.

 

6.Діяльності комунальних підприємств

 

Одним з відповідальних завдань в діяльності Ланнівської сільської ради є задоволення потреб населення в сфері житлово-комунальної сфери та благоустрою.
     В даний час на території громади надаються послуги населенню з водопостачання, водовідведення комунальними підприємствами та вивозу твердих побутових відходів базовими підприємствами.
Завдяки спільним зусиллям Ланнівського ГСКП та ГСКП «Нижньоланнівське» а також базових підприємств на території громади завжди вчасно були усунуті всі пошкодження мереж водопостачання, відремонтовано та полагоджено системи вуличного освітлення, проведено обрізання аварійних дерев 
У 2021 році силами ГСКП «Нижньоланнівське» було проведено ремонт автобусної зупинки в с. Нижня Ланна.

Значний об’єм робот комунальні підприємства виконали з благоустрою по населеним пунктам громади  це і покіс трави, знищення чагарників, очищення урн, прибирання снігу, прибирання сміття тощо.

         У населених пунктах рад, що увійшли до складу Ланнівської громади під контролем старост підтримується порядок,  здійснюється впорядкування пам’ятників загиблим воїнам, наводиться порядок на кладовищах, прилеглих до закладів соцсфери територіях. 
        

7.Cоціальний захист

З метою реалізації на території Ланнівської територіальної громади державної політики з питань соціального захисту населення рішення позачергової третьої сесії восьмого скликання Ланнівської сільської ради  від 24.12.2020 року №12 було створено відділ соціального захисту населення. Для зручності, оперативності та якісного вирішення питань щодо соціального захисту в кожному старостинському окрузі організовано віддалені робочі місця для прийому громадян. Загальна чисельність працівників відділу – 7 штатних одиниць. З метою якісного прийому громадян та наближення адміністративних послуг соціального характеру до мешканців територіальних громад кожне робоче місце працівника відділу було підключено до  програмного комплексу «Соціальна громада».

До адміністративних послуг соціального характеру, які надаються відділом, належать: прийом документів для надання субсидій, призначення державних допомог, пільг, грошових компенсацій, встановлення різного роду соціальних статусів, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, тощо.

Протягом 2021 року було прийнято 1504 заяви для забезпечення державними соціальними гарантіями (425 заяв для призначення державних соціальних допомог, 423 заяви для призначення субсидій, 16 заяв для отримання пільг, 36 заяв від осіб з інвалідністю для забезпечення 55 технічними та іншими засобами реабілітації, 456 заяв-повідомлень та 148 заяв для надання соціальних послуг).

На протязі 2021 року обстежено умови проживання більше ніж 96 домогосподарств, які отримують субсидію, перевірено у 122 сімей цільове використання державної допомоги при народженні дитини та допомоги багатодітним сім’ям, складено 28 актів оцінки потреб, за результатами яких в 12 сім’ях виявлено складні життєві обставини. Відділом здійснюється соціальне супроводження дитячого будинку сімейного типу, так протягом 2021 року було здійснено 6 відвідувань, в результаті яких надано комплексні соціальні послуги.

Відділ координує напрямок щодо попередження та протидії домашнього насильства, так протягом 2021 року виявлено 12 випадків вчинення домашнього насильства. З постраждалими особами проводилися профілактичні, роз’яснювальні бесіди.

Відділом ведеться облік багатодітних сімей, станом на 31.12.2021 року на обліку перебуває 93 сім’ї, в яких 401 дитина.

Протягом 2021 року спеціалістами відділу було взято участь в 36 семінарах та навчаннях, проведено 4 просвітницько-профілактичних заходів для учнів Ланнівської ЗОШ

8.Охорона здоровя

На контролі у керівництва та депутатів  завжди знаходяться питання розвитку медичної галузі в громаді. Мережу медичних закладів Ланнівської сільської ради складають: 4 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 3 фапи. У 2021 році відкрито 3 аптечні пункти в с. Нижня Ланна, с. Климівка, с. Верхня Ланна.

 

 Станом на 31 грудня  2021 року заклади охорони здоров´я профінансовано на суму: 2 915 400,00 грн

   

  Протягом звітного року сільською радою здійснювалися заходи, щодо фінансування об'єктів спільного користування, які утримуються, Ланнівською Мартинівською громадами та Карлівською міською радою. Постійно перераховувалися власні кошти сільської ради для утримання Карлівського ЦПМСД (до мережі якого входять медичні заклади, розташовані на території громади) та на потреби Карлівської центральної районної лікарні ім. Радевича.

  • 676 тис.грн – спрямовано на потреби КНП «Карлівська лікарня ім. Л.В. Радевича»
  • 2 млн239тис 400грн - .  спрямовано на потреби КНП Карлівський ЦПМСД

 

  Проводилась інформаційно-розяснювальна робота серед населення щодо запобігання поширенню на території Ланнівськоїї громади гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2.

 

Культура та спорт

В громаді збережено інфраструктуру галузі культури.

 Мережа закладів культури на території громади представлена п’ятьма будинками культури та п’ятьма бібліотеками, розташованими в кожному старостинському окрузі. Всього у сфері культури працює 19 чоловік.

При закладах культури громади працюють 17 гуртків  різні за жанрами та видами художньої самодіяльності, любительські об’єднання, клуби за інтересами. Всього задіяно більше 400 мешканців громади різної вікової категорії.

У 2021 році було придбано два ноутбуки на загальну суму 33,0 тис.грн. у Ланнівський та В.Ланнівський сільські будинки культури та 2 проєктори  на суму 45,0 тис.грн. для Климівський СБК та В.Ланнівський СБК.

 Також у минулому році було придбано та встановлено  твердопаливний котел у В.Ланнівський СБК – 28,9 тис.грн., який на даний час дає можливість проводити різні заходи у теплому приміщенні.

Клубні заклади є організаторами та співорганізаторами проведення різнопланових заходів: урочистостей та концертних програм до державних, професійних, календарно-обрядових свят, мітингів, вечорів пам'яті.

Досягнення спортсменів нашої громади можна переглянути на слайдах, це участі і перемоги у змаганнях по різних видах спорту: футболу, волейболу, гирьового спорту. Для забезпечення участі спортсменів нашої громади з гирьового спорту у міжнародних змаганнях було виділено з місцевого бюджету 150тис. грн..

Наша громада і надалі буде рухатися у напрямку підтримки  здорового способу життя та спорту

 

Шановна громадо!

 

Вся моя робота, як голови, робота депутатів, виконавчого апарату у вас на очах. Я розумію свою особисту відповідальність перед громадою за кожне наше рішення, кожний практичний крок.

Так, є певні недоліки в роботі, не усе робиться, найчастіше, по незалежним від нас причинам, так швидко, як би хотілося, проте ми долаємо перепони, впевнено рухаємося вперед, розвиваємося та маємо наявні позитивні результати. Громада ще в стані формування, стримуючим фактором стає й не завжди адаптоване під реалії часу законодавство. Проте, запевняю Вас, що Ваші очікування у будь-якому випадку поступово будуть реалізовані. 

Я завжди налаштований на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для свого села чи селища та вдячний усім, хто допомагав сільській раді практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами. Я готовий вислухати всі зауваження і пропозиції і врахувати їх у подальшій спільній роботі.