Скасовано заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг, які мають заборгованість по оплаті

 

29 грудня 2023 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №1405 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг», де скасовано заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їхньої оплати

Цими змінами передбачено:

  • скасовування заборони на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості з населення за житлово-комунальні послуги;  

  • забороняє нараховувати штрафи та пеню, а також стягувати заборгованості за житлово-комунальні послуги лише на тимчасово окупованих територіях і там, де ведуться бойові дії. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Ця заборона також діятиме, якщо нерухоме майно споживача було пошкоджене внаслідок бойових дій і якщо він повідомить про це відповідного виконавця комунальної послуги;  

  • дозволяє споживачеві не оплачувати комунальні послуги, якщо громадянин відсутній понад 30 календарних днів і повідомив про це надавача послуг. Для цього потрібно подати заяву й документальне підтвердження в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби (у тому числі отримані в іноземній державі), відбування покарання тощо. 

 Окрім того, цією постановою надано можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

З 5 березня 2022 року було введено мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) та стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати.

 

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Карлівського бюро правової допомоги: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54, або за телефоном (05346) 2 63 10.

Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги  – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).