Особливості стягнення  аліментів на утримання дітей

у період дії воєнного стану

 

Питання стягнення аліментів на утримання дітей  як і у мирний час, так і у воєнний залишається актуальним. У нинішніх реаліях, діти потребують особливої уваги та турботи, додаткових гарантій, захисту їх прав та законних інтересів. 

Верховною Радою України від 15 березня 2022 року №2129-ІХ Закон України «Про виконавче провадження» було доповнено  рядом положень, пов’язаних із військовою агресію російської федерації на території нашої держави, які стосувалися виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України державою-агресором.

Слід зазначити, що питання стягнення аліментів під час війни не зазнало кардинальних змін!

Алгоритм звернення щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей не змінився. Так, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 1/2 (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитини (ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу України). Перевагою такого способу захисту є швидкість отримання рішення, оскільки заява про видачу судового наказу розглядається протягом п'яти днів з дня її надходження.    

Зі зміною прожиткового мінімуму у 2024 році суми аліментів для платників теж зміняться. Відтак розміри виплат відповідно до віку дитини стануть більшими. Відповідно до Закону України 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік»  з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць збільшується до 2920 гривень.

Зверніть увагу! Розмір аліментів не може бути меншими, ніж 50% від прожиткового мінімуму на одну дитину. Крім того, на розмір впливає ще й вік дитини. Отже, гарантований розмір аліментів для дітей становитиме у 2024 році:

до 6 років – не менше 1281,50 грн.,

від 6 до 18 років – не менше 1598,00 грн.

Гарантований розмір аліментів на одну дитину – це мінімальний розмір, який сплачує батько чи матір у випадку, коли їхні доходи низькі. А рекомендований розмір – це той, який встановлює суд у разі достатності заробітку платника аліментів. Щодо максимальної суми аліментів, то вона не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів:

до 6 років – 25 630 гривень,

від 6 до 18 років – 31 960 гривень.

Одним із нагальних питань, яке виникло в умовах воєнного стану, стало також питання стягнення аліментів із платників, які перебувають у Збройних Силах України. З цього приводу законодавство чітко говорить про те, що жодних обмежень щодо стягнення аліментів з військовослужбовців не встановлено. 

Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 року № 122 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р.  № 146» встановлено, що з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Карлівського бюро правової допомоги: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54, або за телефоном (05346) 2 63 10.

Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги  – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).