Як знятися з обліку внутрішньо переміщеній особі в разі повернення на постійне місце проживання

 

 

Відповідно до статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

На сьогоднішній день багато внутрішньо переміщених осіб прийняли рішення повернутись додому, а дехто – виїхати за кордон.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» дія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи скасовується, якщо особа:

  • подала заяву про відмову від довідки;

  • повернулась до покинутого місця постійного проживання;

  • виїхала на постійне місце проживання за кордон.

Тож у разі добровільного повернення на постійне місце проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення:

  • подавши повідомлення за місцем одержання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

  • подавши повідомлення після повернення до залишеного постійного місця проживання.

Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад невідкладно вносить до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб відомості про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Варто зауважити, що на сьогодні в мобільному додатку «Дія» та на порталі «Дія: Державні послуги онлайн», відсутня можливість отримати онлайн послугу для внутрішньо переміщених осіб, а саме скасувати статус внутрішньо переміщеної особи та змінити фактичне місце проживання. Як повідомило Міністерство цифрової трансформації України, послугу планують вдосконалити аби забезпечити її швидке й безперебійне отримання через застосунок. А тому поки що знятися з обліку можуть лише звернувшись до відповідного органу письмово чи особисто. 

Якщо внутрішньо переміщена особа не повідомить про повернення в покинуте місце постійного проживання, дія довідки може бути скасована на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Ще одним важливим аспектом є те, що внутрішньо переміщені особи, які повернулися на своє постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, продовжуватимуть отримувати допомогу на проживання. Рішення уряду передбачає, що дія довідки не буде скасовуватись для внутрішньопереміщених осіб, які повернулися до покинутого місця постійного проживання, але є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації і подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Це дозволить продовжити виплату допомоги на проживання таким особам.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Карлівського бюро правової допомоги за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54.

Крім того, функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).