Фото без описуВ Україні електричні самокати та моноколеса визнали транспортними засобами: що зміниться для їх власників та учасників дорожнього руху

 

Законом України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» від 24.02.2023 № 2956-IX електричні самокати та моноколеса визнані транспортними засобами. Тепер особи, які керують електротранспортом вважатимуться водіями. Відповідно події за участю електричних самокатів та моноколіс, пов’язані із контактуванням з іншими учасниками дорожнього руху, визнаються дорожньо-транспортними пригодами. У названому документі вводиться визначення різних видів автотранспорту, що працює на альтернативному паливі.

Згідно з документом, легкі електричні транспортні засоби були класифіковані на дві категорії:

  • легкий персональний електричний транспортний засіб — транспорт з одним, двома, трьома або чотирма колесами, який оснащений електромотором потужністю до 1000 Вт і може розвивати швидкість до 25 км/год.; Під цю категорію підпадають всі прокатні самокати.

  • низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб — транспорт з одним або декількома електромоторами, максимальна швидкість якого не перевищує 50 км/год, а споряджена маса не перевищує 600 кг.

Також варто зазначити, що транспортні засоби, які можуть розвивати швидкість понад 50 км/год., не включаються у ці категорії і вважаються мотоциклами.

Новий закон не зобов’язує власників електросамокатів та моноколіс їх реєструвати чи отримувати номерний знак. Також не вимагається від власників отримувати посвідчення водія для керування таким транспортом. Можливо, в майбутньому будуть прийняті відповідні нормативно-правові акти, й такі обов’язки у керманичів згаданих транспортних засобів з’являться. На сьогодні, Правила дорожнього руху не містять визначення понять «електросамокат» чи «моноколесо», однак визначення таких понять встановлені законом.

Тож, відтепер електросамокати й моноколеса охоплюються поняттям «транспортний засіб», а відтак їхнім водіям не можна їздити тротуарами та пішохідними доріжками.

Власникам та користувачам такого транспорту потрібно дотримуватися основних правил дорожнього руху (наприклад, як для велосипедистів), а саме: рухатися якомога правіше проїзної частини, найближче до тротуару, керувати електротранспортом не перебуваючи в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, користуватися світловідбивальними елементами, помітними на одязі, та пасивними засобами безпеки – шоломами.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до Карлівського бюро правової допомоги за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54. Контактний номер телефону (05346) 2-63-10.

Крім того, функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги –     0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Також отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.