ПРОФІЛАКТИКА НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ – ЗОНА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

 

          З 1 січня 2023 року за рішенням уряду Пенсійний фонд України здійснює функції уповноваженого органу управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку. Отже, у числі іншого профілактика нещасних випадків є предметом уваги фахових працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

          Для того, щоб організовувати в регіоні заходи з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці, фахівці Фонду попередньо проаналізували, що основними причинами нещасних випадків на виробництві є наступні:

               - порушення трудової дисципліни;

               - невиконання вимог інструкції з охорони праці;

               - невиконання посадових обов’язків;

               - порушення правил дорожнього руху.

          Що стосується основних шляхів попередження виробничого травматизму, то це - створення на кожному робочому місці безпечних і нешкідливих умов праці та належне навчання працівників безпечним прийомам праці.

          Отже, працівник, який хоче зберегти своє життя і здоров’я, повинен врахувати такі поради:

          - будьте уважним під час інструктажу з охорони праці та під час роботи;

          - намагайтеся позбутися формалізму під час засвоєння нових знань і оволодіння новими процесами;

          - не соромтесь ставити питання;

          - у разі необхідності звертайтеся за консультаціями з питань охорони праці та профілактики нещасних випадків до причетних фахівців підприємства або до відділу профілактики та розлідування нещасних випадків працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (0532) 60 81 97.

 

Довідково: лише за два місяці 2023 року фахівці Пенсійного фонду області прийняли участь у розслідуванні 37-ми нещасних випадків на виробництві, з них 8 - зі смертельним наслідком.