На  виконання пункту І протоколу №1 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 13 березня 2024 року «Про заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у літній період 2024 року» та у зв’язку з підвищеним рівнем пожежної небезпеки , рекомендуємо вжити заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам сільгоспугідь у літній період 2023 року та довести до населення та керівників підприємств, що проводять діяльність на території об’єднаної громади, інформацію стосовно дотримання правил пожежної безпеки в екосистемах протягом літнього періоду, недопущення спалювання стерні, сухої трави та інших пожнивних решток , а також про відповідальність громадян та посадових осіб за порушення правил безпеки.

                      За спалювання сухої трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян , від 15300 до 21420 грн для посадових осіб.

                      За ті самі дії , вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12240 гривень З березня 2022 року ВР внесла зміни до ККУ , посилити відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини , передбачені ст.. 113 «Диверсія», караються від 15 років до довічного ув’язнення.