В області працюють над створенням Коаліції 1325 Полтавщина.

ОГС запрошують долучитись.

 

Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки, визнає що збройна агресія і кризи по-різному впливають на жінок і дівчат та чоловіків. Так жінки є більш вразливими до проявів фізичне, психологічне, сексуальне й економічне насильство переслідує жінок – і загострюється в часи криз.

 

Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору.

 

Водночас Радбез відзначив, що коли до врегулювання конфліктів і відбудови мирного життя залучати більше жінок, то мир настає раніше, а постконфліктне і післявоєнне суспільство швидше долає депресію, стає уважнішим до гуманітарних питань (освіта, екологія, права людини, охорона здоров’я і соціальний захист).

 

З метою реалізації завдань Резолюції 1325, відпрацювання практичних заходів та реалізації майбутні грантових проектів та ініціатив, в області ведеться робота над утворенням «Коаліції 1325 Полтавщина», до якої увійдуть ініціативні громадські об’єднання та представники влади.

 

Коаліції 1325 є ефективною формою співпраці влади та громадських організацій шляхом утворення неформалізованого об’єднання, до складу якого входять представники і представниці громадських організацій, влади, сектору безпеки та оборони, медіа, а також людей на рівні регіону.

 

Формування Коаліції 1325 на регіональному рівні дозволяє консолідувати зусилля представників експертного середовища від всіх ланок та структур в питаннях подолання гендерних розривів, протидії насильству, надання психосоціальної підтримки та інших сервісів.

 

Наразі в області визначено першочергові заходи з утворення Коаліції, а саме:

- формування фокус-активу громадських організацій та фізичних осіб, які здійснюють заходи спрямовані на посилення гендерної рівності, протидії домашньому та гендернозумовленому насильству, психологічній підтримці постраждалого населення, гуманітарній допомозі, адвокатській та просвітницькій діяльності тощо;

- відпрацювання положень меморандуму та регламенту взаємодії майбутній;

- формування пропозицій та доповнень до Обласного план заходів щодо виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека" на період до 2025 року та інше.

 

Тож, якщо Ви представник міжнародної, громадської чи благодійної організації та маєте зацікавленість у активній співпраці в межах майбутньої Коаліції 1325 Полтавщина запрошуємо заповнити анкету учасника робочої групи https://forms.gle/5mAaWu5oEFyZ664GA , яка доступна до 27.04.2024.

 

Чим це важливо для представників NGO?

В першу чергу від участі в Коаліції виграють маленькі або новостворені організації, адже окрім менторства від іменитих партнерів, вони матимуть можливість напрацювати собі грантову історію і залучити додаткові ресурси для реалізації завдань Резолюції та посилення своєї проєктної діяльності.

 

Також запрошуємо підписатись на новостворену сторінку Коаліції в мережі Facebook https://www.facebook.com/1325poltavaregion