Відділ соціального захисту населення інформує, що Міністерство соціальної політики та Всесвітня продовольча програма ООН розширюють програму підтримки людей з інвалідністю. З початку повномасштабної війни міжнародні гуманітарні організації активно надають підтримку Україні й українським громадянам, зокрема, й у вигляді грошових виплат.  

 

Особливо важливе значення така допомога має для вразливих категорій українців, які проживають у зоні бойових дій або – через інвалідність – не мають можливості самостійно звернутися за підтримкою.

Тому Міністерство соціальної політики активно співпрацює з міжнародними партнерами для спрямування грошових виплат  саме тим громадянам, яким вони найбільше потрібні. 

 Відповідно до постанови Уряду та завдяки підтримці від Німеччини та інших міжнародних донорів, додаткові виплати зможуть отримати  особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю.

Протягом 3-х місяців надаватиметься грошова підтримка тим особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, які:

Всесвітня продовольча програма ООН надаватиме грошову допомогу як доплату до  державної соціальної допомоги на суму, якої не вистачає до 3250 грн. (але не менше 100 грн.). Тобто, якщо допомога від держави становить, приміром, – 2361 грн., ВПП ООН спрямує  особі з інвалідністю/дитині з інвалідністю додатково ще 889 грн.

«Війна має тривалий вплив на економіку України та продовжує ускладнювати життя найбільш вразливих сімей та тих, хто мешкає поруч із лінією фронту. Ми раді розширити програму, яка допоможе більшій кількості родин забезпечити себе найнеобхіднішим впродовж ще однієї важкої зими», – сказала т.в.о. директора ВПП ООН в Україні, Маріанна Ворд

Програма додаткової підтримки діятиме щонайменше на протязі трьох місяців поспіль. За цей час ВПП ООН нарахує приблизно 21 млн дол. США (800 млн грн) для 310 тис. українських громадян. 

Допомога українцям, які підпадають під критерії програми, нараховується без звернень осіб безпосередньо на банківські рахунки або ж доставлятиметься Укрпоштою (у разі, якщо банківського рахунку немає або людина вже отримує соціальну виплату таким чином). Жодних додаткових дій отримувачу допомоги вчиняти не потрібно.

Наразі програма фінансується Німеччиною, Європейським Союзом та Швецією, з додатковими внесками інших донорів.