Фото. Карта зеленого поля. Надпис : Мінімальне податкове зобов"язання: Важлива інформація для фізичних осіб - власників земельних паїв

До уваги платників податківфізичних осіб щодо мінімального податкового зобов’язання

 

       Ланнівська сільська рада інформує, що з 1 січня 2023 року почали діяти зміни до Податкового кодексу, які передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки. Відповідні зміни були ухвалені законом № 1914 від 30 листопада 2021 року. Збір покликаний зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності.

        МПЗ рахується за формулою, прив'язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки або нормативно-грошової оцінки 1 га в області, де вона розташована, з урахуванням індексацій. У 2023 році мінімальне зобов'язання сплачуватиметься за 2022 рік.

        Платниками у частині МПЗ є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

 

       Ланнівська сільська рада просить мешканців с. Ланна, с.Коржиха, с. Чалівка, с. Куми, с. Львівське з’явитись до земельного відділу Виконавчого комітету Ланнівської сільської ради,  мешканців с. Нижня Ланна, с. Климівка, с. Федорівка, с. Верхня Ланна, с. Редути, с. Холодне Плесо з’явитись до старостинських округів  для вручення податкового повідомлення – рішення.

     

       Додатково зазначаємо, що  у разі згоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов’язанням та/або розрахованою сумою річного податкового зобов’язання з податку такий платник зобов’язаний сплатити зазначену у відповідному податковому повідомленні-рішенні суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п. 170.14.6 п. 170.14 ст. 170 Кодексу).

       Відповідно до п.п 170.14.6 п. 170.14 ст. 170 Кодексу, у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку такий платник податку має право у порядку, встановленому ст. 42 Кодексу, протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

 

  • земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі;

  • суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції;

  • суми сплачених податків, зборів, платежів.