ІНФОРМАЦІЙНИЙ  БЮЛЕТЕНЬ.

ВАКЦИНАЦІЯ -  БАР’ЄР ДЛЯ ЕПІДЕМІЙ

 

Ми живемо в оточенні величезного мікробного світу мікроорганізмів. Наука стверджує, що нині існує понад один мільйон видів вірусів і бактерій, а описані лише близько 10 тисяч, серед них чимало патогенних заразних, що викликають різні інфекційні захворювання. Під впливом різних екологічних факторів, отрутохімікатів, синтетичних мінеральних добрив, різних хімічних речовин тощо мікроби стали агресивними. Щороку виникають нові вірусні захворювання, як от COVID-19, мавпяча віспа та інші. Віруси грипу, наприклад, змінюються практично кожного сезону, а його епідемії забрали життя мільйонів людей. Те ж трапилося і з пандемією коронавірусної інфекції, тому до можливих епідемій необхідно готуватись завчасно.

Людство завжди шукало шляхи захисту від інфекційних хвороб, від яких гинули мільйони людей, і врешті-решт дійшло висновку: це вакцинація.

Увесь світ давно визнав вакцинацію (імунопрофілактику) як стратегічний напрямок у захисті населення від інфекційних хвороб, оскільки йдеться про безпеку нації. У розвинутих країнах завдяки впровадженню вакцинації тривалість життя людей зросла на 25 років. Щорічно у світі від інфекційних захворювань страждають понад 2 мільярди людей, з них помирають 17 мільйонів. Імунізація щорічно попереджає 2,5 мільйона смертей дітей. 

  Вакцинація спроможна захистити людину від будь-якої інфекції. А нехтування імунопрофілактикоюце шлях до епідемій, пандемій, спалахів різних інфекцій та зневага до інтересів держави. Тому кожен має свідомо приймати рішення стосовно вакцинації не лише від Covid-19, а й від інших інфекційних хвороб, згідно з календарем щеплень, заради свого здоров’я та безпеки життя. Альтернативи вакцинації у світі не існує. 

Нині за допомогою вакцинації можна попередити понад 50 інфекційних захворювань. Практично від будь-якої інфекції, проти якої існує вакцина, медицина спроможна захистити людину. До того ж вакцинація стала надійним щитом біобезпеки нації. Однак у суспільстві виникають суперечності, коли батьки відмовляються щеплювати себе та своїх дітей, а потім, коли невакцинована дитина, наприклад, помирає від правцю, смертність від якого сягає близько 90%, вони вибачаються перед нею, але вже запізно. 

Щорічно у світі від правцю гине майже 1 мільйон людей, із них 80% – новонароджених. Це пов’язано з відсутністю вакцинації у постраждалих.
          Після запровадження вакцинації в Україні, і на Полтавщині зокрема, трапляються лише поодинокі летальні випадки. В довакцинальний період від поліомієліту помирало 10% хворих, 40% ставали інвалідами. Поліомієліт в Україні не дрімає. Останній спалах торік мав місце на Рівненщині, у багатодітній сім’ї, де захворіли невакциновані діти, які потім стали інвалідами. Тому лише вакцинація зупиняє цю грізну інфекцію. Завдяки вакцинації вдалося зупинити епідемії дифтерії, і зараз трапляються лише поодинокі випадки. Вакцинація ж новонароджених БЦЖ-вакциною є надійним бар’єром, щоб не викликати в дитини туберкульозний менінгіт, який є смертельно небезпечним. А своєчасне введення імунобіологічних препаратів людині, яка постраждала від укусів тваринами чи травм, рятує від сказу. Якщо люди не були щеплені після нанесення травм скаженими тваринами, вони стовідсотково гинуть.

Результатом щеплення є формування специфічного післявакцинального імунітету.
      Імунізацію населення проти інфекційних захворювань потрібно проводити відповідно до Національного календаря щеплень.

Ефективність імунізації є найвищою в разі дотримання зазначених у календарі вікових строків вакцинації та ревакцинації. 

Пам’ятайте, що своєчасно зроблене щеплення захистить Вас і Ваших близьких від інфекційних захворювань і їх тяжких ускладнень. Відмовлятися від щеплень не треба, так як це найкращий винахід людства, який дозволив зберегти мільйони людських життів.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                          Карлівський відокремлений підрозділ

Державної установи «Полтавський  обласний

    Центр контролю та профілактики хвороб

  Міністерства охорони здоров'я України»