На Полтавщині розвиватимуть реабілітаційний напрямок медицини, - Дмитро Лунін

 

В області планують відкрити Центр реабілітаційної медицини на базі КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського». Про це на апаратній нараді повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Розвиток медицини і зокрема, створення реабілітаційних закладів – це пріоритетне завдання на найближчі роки. Адже в області багато лікується військових, цивільних, постраждалих від ракетних обстрілів, переселенців. Тому нині дуже важливо надавати реабілітацію на ранньому етапі, щоб знизити ризик інвалідності пацієнтів, – розповів Дмитро Лунін. – Із цією метою розвиваємо в області надання населенню реабілітаційних послуг. І плануємо відкрити Центр реабілітаційної медицини на базі обласної лікарні ім. М.В.Скліфосовського».

Загалом на Полтавщині розпочато створення реабілітаційних відділень у межах існуючого ліжкового фонду із метою забезпечення відновного лікування та надання реабілітаційної допомоги військовослужбовцям. На базі комунальних закладів розгорнуто 271 ліжко відновного лікування.

У Полтавській обласній клінічній лікарні відновного лікування за 9 місяців 2022 року проліковано 513 стаціонарних хворих.

«Область однією з перших в Україні впровадила систему надання психосоціальної та медичної реабілітаціі учасникам АТО та ветеранам війни, – повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Выктор Лисак. – У межах українсько-литовського проєкту на базі обласних госпіталів для ветеранів війни створено центри психологічної реабілітації для військових. У них працюють мультидисциплінарні бригади у складі лікарів психіатрів і психотерапевтів, психологів, медичних сестер, соціальних працівників та реабілітологів-ерготерапевтів для проведення психосоціальної реабілітаційної хворих. Фахівці бригад пройшли відповідні тренінги та навчання, у тому числі й за кордоном».

За психологічною реабілітаціє можна звертатися до:

–  КП «Полтавський обласний клінічний госпіталь для ветеранів війни»;

–  КП «Кременчуцький обласний клінічний шпиталь для ветеранів війни»;

–  КП «Лубенський обласний госпіталь для ветеранів війни».

У серпні 2022 року обласними госпіталями заключено договір із Міністерством у справах ветеранів України на надання послуг із психологічної реабілітації ветеранів війни та військовослужбовців ЗСУ. Цю послугу отримало вже 210 пацієнтів.

Крім того на базі КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги» працює Центр психічного здоров’я. Психологічна допомога за телефоном надається фахівцями закладу навіть військовослужбовцям, які перебувають у місцях виконання бойових завдань.

Наступним кроком у розвитку мережі надання психологічної допомоги може стати створення обласного міжгалузевого мультидисциплінарного координаційного центру з медико-психосоціальної реабілітації.

«Планується відкриття Центру реабілітаційної медицини на базі Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського, де буде надаватися спеціалізована допомога з ураженням нервової й опорно-рухової систем. У лікарні працюватимуть лікарі фізичної та реабілітаційної, лікувальної та спортивної медицини, ерготерапевти, фізичні терапевти, – розповів Віктор Лисак. – Приміщення вже є, договір підписано, найближчим часом буде поставлене нове обладнання. Воно націлене на фізичну реабілітацію, що надзвичайно важливо, особливо для воїнів. Коли військовий знаходиться на території лікарні, необхідна його рання реабілітація. Ми вивчили досвід Трускавця, де працює подібний заклад, а також досвід іноземних колег. І надіємося, що в цьому році запустимо новий центр в роботу».

Крім того в області «Миргородкурорт» приймає на реабілітацію громадян України, які постраждали внаслідок війни. На сьогодні в ньому створено більше 20 профільних та реабілітаційних відділень, які дозволяють проводити комплексне оздоровлення громадян і пропонують більше 300 видів діагностичних обстежень та лікувальних процедур.