Допомога від благодійної організації ООН «Право на захист».

 

Агентством ООН у справах біженців у партнерстві з БФ «Право на захист» розпочато збір даних для надання грошової допомоги людям, які були змушені покинути свої домівки внаслідок воєнних дій.

Розмір допомоги становить 2220 грн на особу на місяць і буде виплачуватися одноразово відразу за 3 місяці із розрахунку на кожного члена вашого домогосподарства.

Якщо людина була зарахована на фінансову допомогу в розмірі 2220 грн/особа/місяць від іншого агентства ООН/гуманітарної організації, така особа не може бути зарахована на допомогу УВКБ ООН. Це один і той самий вид допомоги, який реалізують різні агенції. Тому списки будуть перевірені, щоб видалити дублікати.

По грошову допомогу можуть звернутися особи, громадяни України та особи, що мають посвідку на постійне проживання в Україні, які були вимушені залишити місце проживання після 24.02.2022, через ведення активних бойових дій, та тимчасово проживають на території реалізації програми. Програма не розповсюджується на ВПО 2014року. 

Для реєстрації домогосподарства достатньо присутності одного представника родини із оригіналами документів на кожного члена родини, які переїхали з ним. У разі відсутності оригіналів документів, реєстрація домогосподарства можлива лише за фізичної присутності всіх членів родини.

До членів такого домогосподарства можуть входити всі члени родини, з наявними родинними зв'язками (двоюрідні сестри/браття, племінники, бабуся/дідуся) а також подружжя, що проживає разом, але не перебуває у шлюбі.

Для реєстрації необхідно мати: паспорт (свідоцтво про народження для дитини) та ІНН кожного члена домогосподарства, якого ви реєструєте.

Люди, які втратили чи пошкодили документи також можуть звернутися по грошову допомогу, можна зареєструватися за будь яким іншим документом, що засвідчує особу (водійське посвідчення, є-документ ДІЯ, пенсійне посвідчення та ін.).

Щоб зареєструватися, дізнайтеся про найближчий до Вас пункт реєстрації на офіційній сторінці БФ «Право на захист» right protection  або за телефоном гарячої лінії УВКБ ОНН 0 800 307 711.

У місті Полтава зареєструватися можна буде  за адресами:   вул. Ковпака, 3, вул. Європейська, 9,  вул. Європейська, 100, згідно графіку: ПН-ПТ, НД з 09-00 до 18-00.  Станом на 16.05.2022 року запис черги тимчасово припинено.

Через великий попит на реєстрацію, у більшості пунктів діє черга за записом. Можливості запису в чергу онлайн не передбачено.

Зазвичай, локації приймають тих, хто записався у чергу раніше. На місці можна записатися у чергу на наступні дні. Новий запис обмежений на 1 тиждень вперед. По досягненню кількості записів, яку локація зможе обробити, запис буде припинений. За рухом черги ви можете спостерігати у телеграм каналі, доступ до якого отримаєте під час
 реєстрації в чергу на місці. Для запису у чергу документи не потрібні.

Сума допомоги на всіх членів зареєстрованого домогосподарства буде перерахована на одного члена родини, вказаного під час реєстрації одним з наступних шляхів:

-шляхом переказу на банківський рахунок через фінансову установу Rapyd. Відповідні реквізити будуть занотовані протягом реєстрації (чи IВАN код)

Ви отримаєте наступне смс-повідомлення про зарахування коштів:

Вітаю! Вам надійшов переказ від УВКБ ООН у розмірі ХХХХ грн. Це єгрошова допомога для ВПО на 3 місяці. Гроші доступні на вашому картковому рахунку.

-через Укрпошту для тих сімей, які не мають банківського рахунку, або дані щодо банківського рахунку були введені невірно. Перелік відділень Укрпошти буде надано після реєстрації. Для отримання платежу цій людині необхідно прийти до відділення Укрпошти та пред'явити оригінал документу, що посвідчує особу;

Ви отримаєте наступне смс-повідомлення про отримання переказу:

Отримайте переказ №ХХХХХХХХХХ від УВКБ ООН у розмірі ХХХХ грн. Гроші доступні у відділенні Укрпошти.

 

Якщо сума переказу не відповідатиме кількості зареєстрованих осіб?

Не хвилюйтеся, через перевантаження системи кошти були направлені нерівномірними частинами. У наступному переказі неточності буде враховано та ви отримаєте остаточну суму виплати одним платежем. Якщо ви отримали не всю суму на картку, зауважте що враховуючи обмеження для фінансових операцій постачальника фінансових послуг Rapyd загальні суми були поділені на 2-3 операції. Таким чином, люди отримають кілька смс  і кілька транзакцій.

Будь-яка допомога фізичним особам, що перебувають/перебували на територіях, де проводяться бойові дії, звільняється від сплати ПДФО та відповідно від військового збору, незалежно від суми такої допомоги. Згідно Закону №2120 про внесення змін до правил оподаткування благодійної допомоги. При зборі даних реєстратором, фізичним особам підприємцям рекомендовано надавати номер картки фізичної особи, що не стосується підприємницької діяльності.